باتری‌های لیتیومی در حمل و نقل هوایی بار

 

آیا حمل لوازم باتری‌دار در هواپیما ممنوعیت دارد؟

امروزه باتری‌ها به عضو جدا نشدنی از زندگی ما تبدیل شده‌اند و تقریبا اکثر لوازم شخصی اطراف ما، برای کار نیاز به انرژی الکتریکی دارند. از مسواک برقی گرفته تا دوربین عکاسی، موبایل، لپ تاپ، آیفون، آی‌پد، مک بوک، اپل واتچ، ساعت مچی، اسکوتر، ویلچر برقی و... . در این میان باتری‌ها برای نجات ما از دست سیم‌کشی و کابل‌ها و استفاده مداوم از وسایل الکتریکی، در شرایطی که دسترسی به برق مستقیم نداریم، در شکل‌ها و انواع مختلف تولید شده‌اند؛ به شکلی که اکثر لوازم الکترونیکی شخصی با باتری کار می‌کنند.

لازم است در همینجا بدانید که جابجایی و حمل و یا حتی به همراه داشتن لوازم الکتریکی دارای باتری و یا انواع باتری یدکی و پاور بانک‌ها، در حمل و نقل هوایی، دارای محدودیت‌ها ممنوعیت‌ها و شرایط ویژه حمل می‌باشند.

باتری لیتیوم یونی که بیش از حد گرم می‌شود، می‌تواند باعث انفجار یا آتش سوزی شود. دمای سوختن چنین باتری‌هایی بیش از 600 درجه سانتیگراد است.


آشنایی بیشتر با قوانین حمل و نقل هوایی باتری‌ها و لوازم الکترونیکی باتری‌دار


انجمن بین‌المللی حمل و نقل هوایی (یاتا)، محدودیت‌هایی را برای تعداد، میزان، توان و شرایط نگهداری این باتری‌ها وضع کرده‌ است. بسیاری از ایرلاین‌ها به مسافران اجازه می‌دهند باتری‌های لیتیومی‌تا ۱۶۰ وات ساعت را به عنوان بار با خود حمل کنند؛ به شرطی که این باتری‌ها به درستی در دستگاه نصب شده باشند و دکمه خاموش و روشن نیز برای جلوگیری از خطرات احتمالی، در این دستگاه‌ها وجود داشته باشد.

باتری‌های یدکی که داخل دستگاه نصب نشده‌اند نیز باید به عنوان "بار همراه" به داخل کابین هواپیما برده شوند و از پذیرش این باتری‌ها در قسمت بار جلوگیری می‌شود.


برای کسب اطلاعات درمورد ارسال بار مسافری و لوازم منزل به خارج از کشور به صورت هوایی، به صفحه فریت بار مراجعه نمایید.

دسته‌بندی باتری‌ها


باتری‌ها از چند دیدگاه دسته‌بندی می‌‌شوند. به چند نمونه از این تقسیم بندی‌ها اشاره می‌کنیم:


دسته‌بندی باتری‌ها از لحاظ جنس الکترولیت و صفحات :

  • 1. باتری سربی - اسیدی (lead acid)
  • 2.باتری نیکل - کادمیوم (Nickel-cadmium)
  • 3. باتری هوا - روی (zinc-air)
  • 4. باتری آلکالاین (alkaline)

معمولا باتری‌های خودروها از نوع باتری‌های سربی - اسیدی می‌‌باشند.



دسته‌بندی باتری‌ها از لحاظ ظرفیت:

امکان حمل باتری لیتیومی‌‌ شما با هواپیما، به شکل حمل و ظرفیت آن بستگی دارد. به مقدار بار الکتریکی ذخیره شده در باتری، ظرفیت گفته می‌‌شود، که هم با وات ساعت (Wh)، کيلووات - ساعت (kWh) يا آمپر ساعت (Ahr) اندازه‌گيري مي‌شود.

ظرفیت باتری‌های لیتیوم یونی گوشی‌های موبایل با واحد می‌لی آمپر ساعت (mAh) مشخص می‌‌شود. هر آمپر برابر با 1000 میلی آمپر است. زمانی که گفته می‌‌شود باتری گوشی 3000 میلی آمپر ساعت ظرفیت دارد، یعنی باتری آن 3 آمپر ساعت ظرفیت ارائه می‌‌کند.

تبدیل mAh به وات ساعت: تبدیل mAh به وات ساعت از طریق فرمول زیر قابل انجام است:
1000 * (V) / (mAh) = Wh.
به عنوان مثال: یک باتری 300 میلی آمپر ساعتی 5 ولت، 1.5 وات ساعت خواهد بود.


انواع باتری لیتیومی



باتری‌های لیتیومی‌ کوچک:

این نوع باتری‌ها را معمولا می‌توان در تلفن‌های همراه، ساعت، MP3 Player، لپ تاپ و دوربین‌ها یافت. حداکثر ظرفیت این باتری‌ها 100 Wh (وات ساعت) است. این باتری‌ها (ظرفیت کمتر از 100 وات ساعت):

  • درون تجهیزات، در ساک دستی و جامه‌دان قابل حمل می‌باشند.
  • به عنوان یدکی، فقط در ساک دستی قابل حمل می‌باشند.

باتری‌های لیتیومی ‌متوسط:

این باتری‌ها به لحاظ ظاهری از باتری‌های کوچک، بزرگ‌تر بوده و زمان شارژ طولانی‌تری دارند. آنها را می‌توان در بعضی از لپ‌تاپ‌ها و تجهیزات صوتی-تصویری حرفه‌ای یافت. ظرفیت این نوع باتری‌ها 100-160 وات ساعت می‌باشد. این باتری‌ها (ظرفیت بین 100 تا 160 وات ساعت):

  • درون تجهیزات، با تایید شرکت حمل در ساک دستی و جامه‌دان قابل حمل می‌باشند.
  • به عنوان یدکی، با تایید شرکت حمل حداکثر 2 عدد فقط در ساک دستی قابل حمل می‌باشند.

باتری های لیتیومی ‌بزرگ:

این باتری‌ها مصرف صنعتی داشته و ظرفیت بالای 160 وات ساعت دارند.آنها را می‌توان در وسایل نقلیه الکتریکی-هیبریدی و همچنین وسایل حرکتی و اسکوتر یافت. حمل باتری‌های لیتیومی ‌با ظرفیت بیشتر از 160 وات ساعت فقط از طریق قسمت بار و با توجه به مقررات حمل کالای خطرناک یاتا امکان‌پذیر می‌باشد.


نکته: قبل از خرید لوازم الکترونیکی باتری‌دار، به ظرفیت آن توجه نمایید تا برای حمل آنها با هواپیما با مشکل مواجه نشوید.
 

فیلم خطرات باتری لیتیومی و ریسک‌پذیری آن در حمل هوایی

 

سوالات مربوط به باتری‌های لیتیومی در فریت بار هوایی


آیا حمل انواع شارژر لوازم الکترونیکی در فریت بار با هواپیما آزاد است؟

شارژرها جزو بار مجاز هواپیما به حساب می‌آیند و می‌توانید آنها را، هم داخل کیف دستی و هم داخل چمدان به صورت فریت بار با هواپیما حمل نمایید.



شرایط حمل هوایی پاور بانک چگونه است؟

کالاهای حاوی باتری لیتیومی که جهت تامین نیروی سایر وسایل استفاده می شوند (مانند انواع پاور بانک) با در نظر گرفتن میزان ظرفیت آنها، فقط در ساک دستی همراه امکان حمل دارند و باید در بسته‌بندی مناسب (بسته‌بندی پلاستیکی سخت) قرار گرفته و از اتصال کوتاه آنها، جلوگیری شود.



شرایط حمل هوایی سیگارهای الکترونیک حاوی باتری لیتیومی چگونه است؟

سیگارهای الکترونیک حاوی باتری لیتیومی فقط در کیف دستی همراه مسافر قابل حمل می‌باشند.



آیا امکان حمل هوایی اسکوتر برقی (هاوربرد) در جامدان فریت بار مسافری وجود دارد؟

با توجه به اینکه باتری اسکوترهای برقی از نوع لیتیومی بوده و ظرفیت بالای باتری آنها (بیش از 160 وات ساعت) امکان حمل در جامه‌دان مسافر و یا داخل کابین نمی‌باشد. به همین خاطر توصیه می‌شود در سفرهای هوایی خود از خرید اسکوتربرقی اجتناب نمایید زیرا پذیرش و حمل انواع اسکوتر برقی به همراه بار مسافر ممنوع می‌باشد.


به من خبر بده:
اطلاع‌رسانی

3 Comments
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
کاربر میهمان
عادل

عضویت

کاربر میهمان
مهرگ

آیا حمل power station 518 وات ساعت با هواپیما امکان پذیر است؟